Sposób przygotowania:
Pascha tradycyjna
Zagotować mleko z przecietą laską wanilii. Żółtka wymieszać ze śmietaną, wlac do wrzącego mleka i na małym ogniu gotować 3-4 minuty. Ostudzić. Pozostawić w woreczku do odcedzenia, następnie przykryć deseczką i obciążyć, aby dokładnie ociekła serwatka, najlepiej zostawić do następnego dnia.
Otrzymany serek rozetrzeć z roztopionym masłem i cukren pudrem, dodac skórke z cytryny i bakalie- migdały obrane z łupinek po sparzeniu i pokrojone w paseczki, orzechy rozdrobnione, oraz galaretkę pokrojoną w kostkę. Masę uformowaną w kulę wyłożyć na przygotowaną serwetke zwilżoną wodą i posmarowaną masłem. Można na niej ułożyć wzór z bakalii, który bedzie później zdobił kulę paschy. Brzegi serwety związać, włożyć paschę do miski i dobrze oziębić. Wyjąć dopiero przed podaniem.
Otrzymany serek rozetrzeć z roztopionym masłem i cukren pudrem, dodac skórke z cytryny i bakalie- migdały obrane z łupinek po sparzeniu i pokrojone w paseczki, orzechy rozdrobnione, oraz galaretkę pokrojoną w kostkę. Masę uformowaną w kulę wyłożyć na przygotowaną serwetke zwilżoną wodą i posmarowaną masłem. Można na niej ułożyć wzór z bakalii, który bedzie później zdobił kulę paschy. Brzegi serwety związać, włożyć paschę do miski i dobrze oziębić. Wyjąć dopiero przed podaniem.