fanatic1125

fanatic1125

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Pascha waniliowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wartość kaloryczna 1 porcji 460 kcal

Pascha waniliowa

Składniki:

Pascha waniliowa

 

  • 1 kg tłustego sera twarogowego trzykrotnie mielonego
  • 20 dag masła
  • Szklanki śmietanki 12%
  • 30 dag cukru pudru
  • 6 żółtek
  • Laska wanilii
  • Po 10 dag rodzynek i płatków migdałowych
  • Kandyzowane wisienki i obrane migdały (kilka całych, reszta posiekanych)

Sposób przygotowania:

Pascha waniliowa
Rodzynki przebrać, umyć, osączyć na sitku, trochę odłożyć do przybrania. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, włożyć do śmietanki i gotować, aż śmietanka lekko zgęstnieje i nabierze aromatu: wanilię wyjąć. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i wlać do nich śmietankę, chwilę podgrzewać razem, stale mieszając (nie zagotować). Odstawić, przestudzić, dodać masło, twaróg, rodzynki i posiekane migdały, dokładnie wymieszać. Masę serową przełożyć do specjalnej formy z dziurkami wyłożonej podwójnie złożoną wilgotną gazą lub zawinąć w ściereczkę, obciążyć deseczkę i wstawić do lodówki na 12 godz. Potem wyjąć, umieścić na paterze, przybrać wisienkami, całymi migdałami rozłożonymi wcześniej rodzynkami.

Tagi:

sery ser pascha