Sposób przygotowania:
Pascha waniliowa
Rodzynki przebrać, umyć, osączyć na sitku, trochę odłożyć do przybrania. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, włożyć do śmietanki i gotować, aż śmietanka lekko zgęstnieje i nabierze aromatu: wanilię wyjąć. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i wlać do nich śmietankę, chwilę podgrzewać razem, stale mieszając (nie zagotować). Odstawić, przestudzić, dodać masło, twaróg, rodzynki i posiekane migdały, dokładnie wymieszać. Masę serową przełożyć do specjalnej formy z dziurkami wyłożonej podwójnie złożoną wilgotną gazą lub zawinąć w ściereczkę, obciążyć deseczkę i wstawić do lodówki na 12 godz. Potem wyjąć, umieścić na paterze, przybrać wisienkami, całymi migdałami rozłożonymi wcześniej rodzynkami.