Pascha z czereśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ugotowane żółtka utrzeć z cukrem. Dodać śmietanę kremówkę. Wszystko podgrzać na wolnym ogniu. Doprowadzić tylko do wrzenia i ostud

Pascha z czereśniami

Składniki:

Pascha z czereśniami

 

  • 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego,
  • ¾ kostki masła,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 6 ugotowanych żółtek,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • 30 dag rozmrożonych czereśni,
  • 5 dag migdałów.

Sposób przygotowania:

Pascha z czereśniami
Ugotowane żółtka utrzeć z cukrem. Dodać śmietanę kremówkę. Wszystko podgrzać na wolnym ogniu. Doprowadzić tylko do wrzenia i ostudzić. Dodać ser, masło i owoce (zostawiając część do dekoracji). Wszystko dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do metalowej formy z dziurką, którą uprzednio wyłożyliśmy gazą. Wstawić do lodówki lub do innego zimnego miejsca, dziurką do dołu, tak aby serwatka mogła spływać swobodnie. Po nocy w lodówce paschę wyjąć z formy i udekorować pozostałymi czereśniami oraz migdałami. Część migdałów można też zmielić i dodać do masy.

Tagi:

pascha