jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Pascha z marcepanową różą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Tradycyjny deser Wielkanocny w postaci małych babeczek dekorowanych marcepanem.

Pascha z marcepanową różą

Składniki:

Pascha z marcepanową różą

 

  • 1 kg tłustego białego sera
  • 200g masła
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • laska wanilii
  • rodzynki (około 1/2 szklanki, choć niekoniecznie)
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 2 batony marcepanowe
  • czekolada rozpuszczalna do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pascha z marcepanową różą
Twaróg zmiel w maszynce lub zmiksuj w malakserze.Żółtka ubij z cukrem na parze. Gdy nieco przestygną, dodaj miękkie masłoi zmiksuj na pulchną masę. Miksując dalej, dodaj ser. Do gładkiej masy wrzucić posiekane drobnorodzynki.Foremki na małe babeczki wyłóż folią, napełnij masą serową, posyp płatkami migdałowymi.Przyciśnij folią i wstaw do lodówki na co najmniej 12 g .Batony marcepanowe (jeśli są w czekoladzie - zdejmij czekoladę i wykorzystaj do czegoś innego)pokrój w plasterki - ułóż z nich różyczki.Babeczki odwróć na talerzyki, zdejmij folię i udekoruj różyczkami z marcepanu.Posyp delikatnie proszkiem czekoladowym.Tak podana pascha pięknie udekoruje świąteczny stół.