SUPERPRZEPIS

Pasiasta babka z lukrem

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Pasiasta babka z lukrem Więcej zdjęć (5)

Polecam pyszną babkę na Wielkanoc - jest to fantastyczny sposób na wykorzystanie białek. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, a jakie smaczne :)

Składniki:

Pasiasta babka z lukrem

 

  • 4 białka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 3 łyżeczki kakao,
  • 3 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki mleka,
  • 13 łyżek cukru pudru,
  • kilka kropel aromatu cytrynowego,
  • czekoladowa posypka,
  • listki melisy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pasiasta babka z lukrem
Zimne białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej wymieszany z mlekiem. Masę dzielimy na trzy części. Do jednej z nich dodajmy kakao, do drugiej cynamon, a trzecią odstawiamy. Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, Do formy wlewamy na zmianę po łyżce każdej masy. Babkę pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy ją i wyjmujemy z formy. Cukier puder ucieramy z mlekiem i aromatem cytrynowym. Gotowym lukrem polewamy babkę i posypujemy posypką czekoladową. Smacznego i wesołych świąt :)
Pasiasta babka z lukrem
Zimne białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier
Pasiasta babka z lukrem
Do białek dodajmy mąkę, melko i olej. Masę dzielimy na trzy części.
Pasiasta babka z lukrem
Do jednej z nich dodajmy kakao, do drugiej cynamon, a trzecią odstawiamy.
Pasiasta babka z lukrem
Po przekrojeniu widać w babce piękne paski :)