szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

pasta bakłażanowo-cebulowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pyszna pasta do chleba dla wielbicieli greckich smaków

pasta bakłażanowo-cebulowa

Składniki:

pasta bakłażanowo-cebulowa

 

 

Sposób przygotowania:

pasta bakłażanowo-cebulowa
Bakłażany, umyć, osuszyć, odciąć z obu stron końcówki, nakłuć każdego widelcem, przełożyc na folie aluminiową lub żaroodporną formę i zapiec w piekarniku nagrzanym do ok 180 stopni przez ok 50 minut.Wyjąć, lekko przestudzić , zdjąć skórkę, miąższ zmiksować z sokiem z cytryny i 2 łyżkami oliwy.Cebule obrać,posiekać i dokladnie zmiksowac.Nate pietruszki ,wymieszać z cebulą, dodać do pasty bakłążanowej wraz z jogurtem i obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Doprawić solą, pieprzem,chilli i resztą oliwy.Oliwki pokroić w plasterki i ułożyc na paście.