Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1368]

Pasta kanapkowa z brokułem i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pasta twarożkowa z brokułem i szpinakiem to smaczny i zdrowy dodatek do pieczywa. Można także jeść ją jak hummus, np. maczając w niej kawałki warzyw.

Pasta kanapkowa z brokułem i szpinakiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pasta kanapkowa z brokułem i szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Pasta kanapkowa z brokułem i szpinakiem

ETAP 1:

Pasta kanapkowa z brokułem i szpinakiem
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku

Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy 5 minut w osolonym wrzątku.

ETAP 2:

Pasta kanapkowa z brokułem i szpinakiem
Szpinak myjemy, osuszamy, podsmażamy na oliwie

Czosnek siekamy drobno.
Szpinak myjemy i osuszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy chwilę czosnek, wrzucamy szpinak na ok. 5 minut. Szpinak przyprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą chili.

ETAP 3:

Pasta kanapkowa z brokułem i szpinakiem
Warzywa blendujemy ze śmietaną i twarogiem

Do kielicha blendera wlewamy śmietankę, dodajemy szpinak i brokuły oraz ser. Blendujemy. Doprawiamy do smaku. Pastę wstawiamy do lodówki, aby zmieniła konsystencję.
Pastę można posypać płatkami migdałowymi.