Sposób przygotowania:
Pasta pikantna australijska
Obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka pokroić w kostkę,
włożyć do rondla ,
lekko skropić wodą, rozprażyć, a później dusić pod przykryciem, aż się rozgotują.
Wymieszać je z drobniutko posiekaną cebulą
oraz obranymi ze skórki i pokrojonymi na ćwiartki pomidorami,
wlać ocet i gotować na niewielkim ogniu około 30 min,
a następnie zmiksować, przetrzeć przez sito,
dodać cukier, przyprawy i musztardę.
Mieszając, gotować na małym ogniu dalsze 30 min.
Gęstą pastę rozłożyć do słoiczków, szczelnie zamknąć,
pasteryzować przez 10-15 min (można też pasteryzować na sucho)
włożyć do rondla ,
lekko skropić wodą, rozprażyć, a później dusić pod przykryciem, aż się rozgotują.
Wymieszać je z drobniutko posiekaną cebulą
oraz obranymi ze skórki i pokrojonymi na ćwiartki pomidorami,
wlać ocet i gotować na niewielkim ogniu około 30 min,
a następnie zmiksować, przetrzeć przez sito,
dodać cukier, przyprawy i musztardę.
Mieszając, gotować na małym ogniu dalsze 30 min.
Gęstą pastę rozłożyć do słoiczków, szczelnie zamknąć,
pasteryzować przez 10-15 min (można też pasteryzować na sucho)