luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Pasta pikantna australijska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wspaniały dodatek do pieczonych mięs

Pasta pikantna australijska

Składniki:

Pasta pikantna australijska

 

  • 50 dkg winnych jabłek
  • 20 dkg dojrzałych mięsistych pomidorow
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu winnego
  • 2-3 łyżki wody
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • ćwierć łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu

Sposób przygotowania:

Pasta pikantna australijska
Obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka pokroić w kostkę,
włożyć do rondla ,
lekko skropić wodą, rozprażyć, a później dusić pod przykryciem, aż się rozgotują.
Wymieszać je z drobniutko posiekaną cebulą
oraz obranymi ze skórki i pokrojonymi na ćwiartki pomidorami,
wlać ocet i gotować na niewielkim ogniu około 30 min,
a następnie zmiksować, przetrzeć przez sito,
dodać cukier, przyprawy i musztardę.
Mieszając, gotować na małym ogniu dalsze 30 min.
Gęstą pastę rozłożyć do słoiczków, szczelnie zamknąć,
pasteryzować przez 10-15 min (można też pasteryzować na sucho)