ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 481]

Pasta szpinakowo-jajeczna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dla smakoszy i amatorów szpinaku idealna pasta do pieczywa, można również użyć do nadziewania naleśników.

Pasta szpinakowo-jajeczna Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pasta szpinakowo-jajeczna

 

  • jajka "M" 12 sztuk,
  • cebula 1 sztuka,
  • ząbki czosnku 4 sztuki,
  • masło 2 łyżki,
  • szpinak odmrożony 1 opakowanie,
  • przyprawa jarzynka 1 łyżka,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • majonez 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Pasta szpinakowo-jajeczna
Jajka ugotować na twardo wystudzone jajka obrać ze skorupek (można dwa jajka zostawić do dekoracji), pokroić na cząstki, wsypać do pojemnika rozdrabniacza.

Na maśle zeszklić pokrojoną cebulę, ząbki czosnku, dodać odmrożony na sitku szpinak, podsmażać mieszając do odparowania wody, dobrze wystudzić.

Szpinak dodać do jajek w rozdrabniaczu, wsypać przyprawę jarzynkę, majonez, pieprz mielony i wszystko dokładnie zmiksować.

Wyłożyć do talerza i schować do lodówki.
Pasta szpinakowo-jajeczna
Jajka powinny być swieże, dobrej jakości.
Pasta szpinakowo-jajeczna
Można również zmiksować pałką blendera.
Pasta szpinakowo-jajeczna
Taki szpinak można dodać do naleśników nadziewania.