eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Rolada Eli wieprzowo drobiowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam roladę ze świeżego chudego boczku z piersią z kurczaka, czosnkiem i papryką słodką i ostrą.

Rolada Eli wieprzowo drobiowa

Składniki:

Rolada Eli wieprzowo drobiowa

mięso

  • 2.40 kg chudego, świeżego boczku
  • 1 kg piersi kurczaka

przyprawy do rolady

pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

Rolada Eli wieprzowo drobiowa

przygotowanie składników

Rolada Eli wieprzowo drobiowa
Obraną cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Ząbki czosnku obrać z łupinek i drobno posiekać.

przygotowanie składników cd

Rolada Eli wieprzowo drobiowa
Przygotować czosnek, sól i papryki słodką i ostrą.

Główkę czosnku obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Przygotować paprykę słodką i ostrą oraz sól

przygotowanie rolad

Rolada Eli wieprzowo drobiowa
Rozkrojone płaty boczku posmarować czosnkiem.

Boczek przekroić na pół. Każdą część boczku rozkroić na duży płat. Boczek posmarować czosnkiem.

przygotowanie rolad cd

Rolada Eli wieprzowo drobiowa
Boczki posypać paprykami wymieszanymi z solą.

Wymieszać papryki z solą i posypać boczki.

przygotowanie rolad cd

Rolada Eli wieprzowo drobiowa

Piersi kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić piersi kurczaka na plastry, ułożyć na boczku i oprószyć solą.

przygotowanie rolad cd

Rolada Eli wieprzowo drobiowa

Rolady ciasno zwinąć i obwiązać sznurkiem.

przygotowanie rolad cd

Rolada Eli wieprzowo drobiowa

Natrzeć rolady przyprawą do mięs. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i obsmażyć rolady ze wszystkich stron. Do boczku dodać cebulę, czosnek, oprószyć solą, pieprzem i chwilę smażyć razem. Rolady podlać wodą i dusić aż będą miękkie - około 60 minut. Gotowe rolady wyjąć z sosu, ostudzić i zdjąć sznurek. Powstały sos zmiksować. Rolady schłodzić w lodówce jeżeli chcemy je podać na zimno.


Smacznego!