Sposób przygotowania:
Rolada Eli wieprzowo drobiowaprzygotowanie składników
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Ząbki czosnku obrać z łupinek i drobno posiekać.
przygotowanie składników cd
Główkę czosnku obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Przygotować paprykę słodką i ostrą oraz sól
przygotowanie rolad
Boczek przekroić na pół. Każdą część boczku rozkroić na duży płat. Boczek posmarować czosnkiem.
przygotowanie rolad cd
Wymieszać papryki z solą i posypać boczki.
przygotowanie rolad cd
Piersi kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić piersi kurczaka na plastry, ułożyć na boczku i oprószyć solą.
przygotowanie rolad cd
Rolady ciasno zwinąć i obwiązać sznurkiem.
przygotowanie rolad cd
Natrzeć rolady przyprawą do mięs. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i obsmażyć rolady ze wszystkich stron. Do boczku dodać cebulę, czosnek, oprószyć solą, pieprzem i chwilę smażyć razem. Rolady podlać wodą i dusić aż będą miękkie - około 60 minut. Gotowe rolady wyjąć z sosu, ostudzić i zdjąć sznurek. Powstały sos zmiksować. Rolady schłodzić w lodówce jeżeli chcemy je podać na zimno.
Smacznego!