Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pasta z wątróbki cielęcej

  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 391

Słoninę ugotować z cebulą w bardzo małej ilości wody. Wątróbkę dokładnie

Pasta z wątróbki cielęcej

Składniki:

Pasta z wątróbki cielęcej

 

  • 20 dag wątróbki cielęcej

 

  • 10 dag słoniny

 

  • cebula

 

  • listek laurowy

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pasta z wątróbki cielęcej
Słoninę ugotować z cebulą w bardzo małej ilości wody. Wątróbkę dokładnie oczyścić z błon, większych naczyń krwionośnych i pokroić na małe kawałki. Włożyć do garnka z gorącą słoniną. Pod­grzewać chwilę, by wątróbka utraciła krwisty kolor. Następnie słoninę i wątróbkę drobniutko po­siekać lub przepuścić przez ma­szynkę, wymieszać, przyprawić do smaku. Smarować chleb wyłożony liśćmi sałaty. Dekorować ogór­kiem lub pomidorem. Pastę tę można przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni.