Zgobisz

Zgobisz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 209]

Pasta ze szprotek i tuńczyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszna pasta rybna na kanapki, na śniadanie, kolację czy jako przekąska - łatwa i błyskawiczna w wykonaniu. Chcialem oszczędzić sobie wyciągania ości - dlatego wybrałem szprotki i tuńczyka.

Pasta ze szprotek i tuńczyka  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pasta ze szprotek i tuńczyka

 

  • 1 puszka szprotek ( wędzone w oleju / 110 g. )
  • 2 puszki tuńczyka ( w oleju / 2 x 185 g. )
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego ( ostry z papryką )
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól / pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pasta ze szprotek i tuńczyka
► Ryby wyjąć z puszki. Szproty z olejem i odsączonym tuńczykiem przełożyć do większej miski i rozgnieść widelcem. ► Ugotowane na twardo jajka, cebulę, czosnek, ogórki i kapary pokroić w drobną kostkę, następnie dodać majonez, musztardę, przecier pomidorowy i świeżo posiekaną natkę pietruszki, połączyć z rybkami i razem dokładnie wymieszać. Doprawić według uznania solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce i podawać najlepiej z świeżym pieczywem.
Pasta ze szprotek i tuńczyka
W misce połączyć wszystkie składniki z sobą - przyprawić i dokładnie wymieszać.
Pasta ze szprotek i tuńczyka
Do przygotowania tej pasty nie potrzeba wielu składników - a jest smaczna.