Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Paszteciki ptysiowe z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świetny dodatek do "czystych" zup ale i pyszne danie samodzielne.

Paszteciki ptysiowe z pieczarkami

Składniki:

Paszteciki ptysiowe z pieczarkami

 

  • 1 szklanka wody,
  • 1/3 kostki masła lub margaryny,
  • l szklanka mąki,
  • 4 większe lub 5 mniejszych jaj,
  • sól.

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki ptysiowe z pieczarkami
Zagotować wodę z tłuszczem i solą. Do wrzątku wsypać mąkę. Trzymając naczynie na ogniu, mieszać drewnianą łyżką, aby rozbić wszystkie grudki. Zestawić, gdy ciasto stanie się szkliste i będzie odstawać od brzegów naczynia. Gdy przestygnie wbijać po jednym jajka i ucierać.
Z gotowego ciasta łyżką lub szprycą kłaść na wysmarowanej blasze porcje ciasta wielkości niewielkiego jabłka. Zachować dość duże odstępy, ponieważ ptysie bardzo zwiększają swoją objętość. Wstawić do bardzo mocno nagrzanego piekarnika. Nie otwierać przed upływem 15—18 minut, bo ptysie opadną. Piec około 30 minut. Wyjąć, gdy ciasto jest złociste, rumiane i suche.
Przygotować pieczarki:
Umyte pokroić na mniejsze części, podsmażyć na tłuszczu. Oddzielnie przyrządzić jasną
zasmażkę z masła i mąki. Rozprowadzić ją śmietaną, połączyć z pieczarkami, zagotować i przyprawić do smaku. Przestudzone grzyby w sosie wymieszać ze startym serem. Przed samym podaniem skroić wierzch z każdego ptysia, nałożyć grzyby, przykryć i zapiec w gorącym piekarniku.