Martyna12

Martyna12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Paszteciki serowe z fetą i kminkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mocno serowe, paszteciki z dodatkiem słonej fety oraz kminku który świetnie podkreśla smak sera. Ciasto jest puszyste i delikatne a skórka chrupiąca. Mogą być śniadaniem z kubkiem mleka lub przekąską. Idealnie będą pasowały do czerwonego barszczu.

Paszteciki serowe z fetą i kminkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Paszteciki serowe z fetą i kminkiem

 

  • Ciasto:
  • 500g mąki pszennej
  • 200 g topionego serka śmietankowego
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 7g. suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Dodatkowo:
  • 100g sera feta
  • 1 łyżeczka kminku
  • białko do posmarowania pasztecików

Sposób przygotowania:

Paszteciki serowe z fetą i kminkiem

ETAP 1:

Paszteciki serowe z fetą i kminkiem

Serek topiony roztopić nad kąpielą wodną z paroma łyżkami mleka, wystudzić. Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Wbić jajka, wlać pozostałe mleko i serek topiony. Wyrobić gładkie, odchodzące od dłoni ciasto. Odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

ETAP 2:

Paszteciki serowe z fetą i kminkiem

Wyrośnięte ciasto rozwałkować cienko na stolnicy oprószonej mąką, pokroić w paski. Każdy pasek posypać pokruszoną fetą, zwinąć w rulonik.

ETAP 3:

Paszteciki serowe z fetą i kminkiem

Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić na kolejne 15 min.

ETAP 4:

Paszteciki serowe z fetą i kminkiem

Każdy pasztecik posmarować rozkłóconym białkiem, posypać kminkiem. Piec 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.