Sposób przygotowania:
Paszteciki z kurczakiem i pieczarkami
Filety z kurczaka pokroić w kostkę i dać do miski. Zalać to oliwą z oliwek (nie za dużo) i dodać przyprawy np.: bazylię lubczyk i chili. Wymieszać. Tak przygotowane mięso odstawić do lodówki na min. 1h. Pokroić na drobne kawałki cebulę. Dać ją do garnka, w którym jest rozpuszczone ok. 30 g margaryny. Pokroić pieczarki w słupki i dorzucić do garnka z cebulą. Na górę położyć resztę margaryny. Dusić ok 20-30 minut. W razie konieczności dodać jeszcze margaryny ewentualnie wody. Pod koniec można dorzucić pół kostki grzybowej. Pieczarki nabiorą wtedy bardziej grzybowego aromatu. Kurczaka smażyć na oliwie. W międzyczasie pokroić w drobną kostkę paprykę i dodać ją do już lekko podsmażonego kurczaka - wszystko smażyć aż papryka zmięknie. Pod koniec dodać soli i pieprzu. Gotowe pieczarki odsączyć, następnie dodać do usmażonego kurczaka z papryką, dosypać kukurydzę (również odsączoną) i wymieszać. Ważne żeby składniki nie były zbyt gorące, ponieważ potem rozpuszczą ciasto. Ciasto francuskie rozwinąć. Przygotować sos do posmarowania ciasta: przecier pomidorowy wymieszać z łyżeczką wody oraz łyżeczką bazylii. Rozsmarować sos na cieście. Pokroić ciasto na 8 kawałków. Na każdy z nich dać przygotowany farsz. Ciasto francuskie zamykać na kopertę. Posypać na górę startym serem. Można również przed serem posmarować dodatkowo roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 st.C przez ok. 18 minut - aż ciasto nabierze ładnego złocistego koloru.
jaNina