Lizzy

Lizzy

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Paszteciki z kurczakiem i pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Doskonała przekąska na imprezy.

Paszteciki z kurczakiem i pieczarkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Paszteciki z kurczakiem i pieczarkami

 

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • ok. 250 g filetu z kurczaka
  • ok. 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • ok. 100 g kukurydzy z puszki
  • przyprawy (sól, pieprz, bazylia, lubczyk, chili)
  • oliwa z oliwek
  • ok. 60 g margaryny
  • 0.5 słoiczka przecieru pomidorowego
  • ser do posypania (ok. 100 g)

Sposób przygotowania:

Paszteciki z kurczakiem i pieczarkami
Filety z kurczaka pokroić w kostkę i dać do miski. Zalać to oliwą z oliwek (nie za dużo) i dodać przyprawy np.: bazylię lubczyk i chili. Wymieszać. Tak przygotowane mięso odstawić do lodówki na min. 1h. Pokroić na drobne kawałki cebulę. Dać ją do garnka, w którym jest rozpuszczone ok. 30 g margaryny. Pokroić pieczarki w słupki i dorzucić do garnka z cebulą. Na górę położyć resztę margaryny. Dusić ok 20-30 minut. W razie konieczności dodać jeszcze margaryny ewentualnie wody. Pod koniec można dorzucić pół kostki grzybowej. Pieczarki nabiorą wtedy bardziej grzybowego aromatu. Kurczaka smażyć na oliwie. W międzyczasie pokroić w drobną kostkę paprykę i dodać ją do już lekko podsmażonego kurczaka - wszystko smażyć aż papryka zmięknie. Pod koniec dodać soli i pieprzu. Gotowe pieczarki odsączyć, następnie dodać do usmażonego kurczaka z papryką, dosypać kukurydzę (również odsączoną) i wymieszać. Ważne żeby składniki nie były zbyt gorące, ponieważ potem rozpuszczą ciasto. Ciasto francuskie rozwinąć. Przygotować sos do posmarowania ciasta: przecier pomidorowy wymieszać z łyżeczką wody oraz łyżeczką bazylii. Rozsmarować sos na cieście. Pokroić ciasto na 8 kawałków. Na każdy z nich dać przygotowany farsz. Ciasto francuskie zamykać na kopertę. Posypać na górę startym serem. Można również przed serem posmarować dodatkowo roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 st.C przez ok. 18 minut - aż ciasto nabierze ładnego złocistego koloru.
Paszteciki z kurczakiem i pieczarkami
Ilość kładzionego farszu nie może być zbyt duża, ponieważ będzie problem z zamknięciem pasztecika.
Paszteciki z kurczakiem i pieczarkami
Ser na górze nie tylko doskonale będzie smakować ale dzięki niemu nasz pasztecik się nie otworzy przy pieczeniu.