joasiaant

joasiaant

Starszy Kucharz
[Przepisów: 50]

Paszteciki z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Małe przekąski można je popijać barszczem, albo zajadać na sucho.

Paszteciki z mięsem

Składniki:

Paszteciki z mięsem

 

  • 4 łyżki śmietany 18 %
  • Ciasto
  • 2 jajka
  • 1/3 paczki drożdży (tych po 10 dag)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki tłuszczu
  • więcej jak pół kilograma mąki.

 

  • podsmażone mielone mięso (ok 3/4 kg), zarumieniona cebula, sól i pieprz oraz Vegeta do smaku

Sposób przygotowania:

Paszteciki z mięsem
Wyrobić zaczyn z drożdży, cukru i śmietany, potem dodać do niego resztę składników, wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne, tak, żeby można było je nadziać mięsem i zwinąć w małe rogaliki. Jak ciasto będzie za twarde dodajemy troszkę śmietany, a jak za miękkie, trochę mąki. Najlepsze są ciepłe, ale pieczone kilka dni przed podaniem i przechowywane w foliowym worku też są bardzo dobre.

Nadzienie
Mięso mielone smażymy lekko na tłuszczu po chwili dodajemy zarumienioną cebulę i przyprawy, jeszcze chwilę smażymy. Tak przygotowane mięso idealnie nadaje się do nadziewania pasztecików.