marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Paszteciki z szynką wg marlena1114

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia przystawki

Paszteciki z szynką wg marlena1114

Składniki:

Paszteciki z szynką wg marlena1114

 

  • 2 płaty zamrożonego ciasta francuskiego (po 8 dag każdy)
  • 5 dag gotowanej szynki
  • 5 dag goudy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mleka skondensowanego
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, biały pieprz
  • listki sałaty i pomidory do dekoracji

Sposób przygotowania:

Paszteciki z szynką wg marlena1114
Na początku ciasto francuskie wyjąć z lodówki. Następnie mleko zagotować w rondlu. Mąkę utrzeć z tłuszczem na jednolitą masę. Dodać do mleka, nie przerywając mieszania gotować, aż sos zgęstnieje. Szynkę pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Składniki dodać do sosu, doprawić do smaku solą i pieprzem. Płaty ciasta przekroić na połowę. Blachę opłukać zimną wodą, przełożyć na nią ciasto. Na każdym kawałku dnem szklanki wycisnąć pośrodku kółko. Zagłębienie napełnić sosem szynkowo-serowym. Brzegi ciasta posmarować mlekiem skondensowanym. Piec 15 minut w temp. 200 stopni C. Szczypiorek umyć i posiekać, posypać paszteciki. Gotowe paszteciki udekorować na talerzach liśćmi sałaty i cząstkami pomidora. Życzę Smacznego ;)