jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Paszteciki z wołowiną i słonecznikiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Takie paszteciki są szybkim i smacznym sposobem na wykorzystanie wołowiny z gotowanego rosołu.

Paszteciki z wołowiną i słonecznikiem. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Paszteciki z wołowiną i słonecznikiem.

 

  • płat ciasta francuskiego
  • spory kawałek pręgi wołowej ugotowanej w rosole (około 70 dag)
  • 1 duża cebula
  • 1 duże jajo
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • kilka łyżek ziarna słonecznika
  • 1 rozkłócone jajo

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki z wołowiną i słonecznikiem.
Mięso wołowe mielimy razem z obraną cebulą i czosnkiem. Dodajemy jajo, dodajemy przyprawy i mieszamy masę dokładnie. Rozkładamy płat ciasta francuskiego. Rozkładamy na nim farsz po czym zwijamy w roladę. Ostrym nożem kroimy roladę w plastry o grubości około 2 cm. Rozkładamy je na wyłożonej papierem blaszce. Smarujemy plastry rozkłóconym jajem i posypujemy słonecznikiem. Pieczemy w dobrze nagrzanym do 190 st. C piekarniku na złoty kolor. Podajemy jako przekąskę lub dodatek do bulionu, barszczu lub innej kremowej zupy.
Paszteciki z wołowiną i słonecznikiem.
Rozkładamy płat ciasta francuskiego. Rozkładamy na nim farsz po czym zwijamy w roladę.
Paszteciki z wołowiną i słonecznikiem.
Smarujemy plastry rozkłóconym jajem i posypujemy słonecznikiem.
Paszteciki z wołowiną i słonecznikiem.
Pieczemy w dobrze nagrzanym do 190 st. C piekarniku na złoty kolor.