Sposób przygotowania:
Paszteciki ze schabu pieczonegoWykonanie ciasta drożdżowego:
Do misy wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy do niej suche drożdże i sól. Mieszamy składniki. Rozpuszczamy margarynę i lekko ciepłą dodajemy do składników suchych. Jajo roztrzepujemy i dodajemy na przemian ze śmietaną. Całość miksujemy kolo 10 minut. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę ( jak masz chłodniej w mieszkaniu to na 2 godziny ).
Po wyrośnięciu ciasta odgazowujemy je na macie silikonowej najlepiej, ciasto jest elastyczne i delikatne po prostu idealne. Ciasto rozwałkuj na prostokąt, farsz nakładaj w po długości i zwijaj w rulonik. Pokrój na mniejsze porcję, zostaw do wyrośnięcia na 30 minut, posmaruj rozbełtanym jajem, wstaw do nagrzanego pieca do 200 st. Zmniejsz temp do 180 i piecz 25 minut, sprawdź patyczkiem czy to już. Czasem szybciej się dopiekają.
Wykonanie farszu:
Schab mielimy na średnich oczkach. Czosnek obieramy, ścieramy na tarce i dodajemy do schabu, mieszamy. Wlewamy bulion ciepły i nadal mieszamy, farsz jest elastyczny i wilgotny .