Sposób przygotowania:
Paszteciki z farszem z udek
Wypłukane mięso zalać wodą dodać obrane marchew i cebulę, dodać liść laurowy i ziele angielskie , gotować wszystko na małym ogniu około 40 minut. Z bulionu wyjąć mięso wystudzić i obrać , następnie przekręcić przez maszynkę wraz z cebulą i marchwią. Do mięsa dodać jajko i szałwię do smaku. Wyrobić farsz. W śmietanie rozrobić drożdże. Do mąki dodać jajka, margarynę oraz rosnące drożdże i szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto cienko rozwałkować. Na jednym brzegu ciasta ułożyć farsz, zawinąć ciastem dociskając brzegi. Odciąć nadmiar ciasta z brzegów. Pociąć ciasto z farszem na paszteciki. Podobnie postąpić z resztą ciasta i farszu. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni i piec paszteciki na złoty kolor. Po upieczeniu wystudzić.