Sposób przygotowania:
Pasztet babuni
Postawową zasadą obowiązującą przy przyrządzaniu pasztetu, o której należy zawsze pamiętać, są proporcje - zawsze bierzemy 2/3 boczku i 1/3 wątróbki (najdelikatniejsza jest drobiowa). Boczek kroimy na mniejsze cząstki. Gotujemy wraz z solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy boczek się gotuje podsmażamy na smalcu wątróbkę, następnie cebulę. Wszystko odstawiamy do wystygnięcia. Pamiętajmy, że nie możemy wylać wywaru z boczku, gdyż będzie nam potrzebny. Następnie wszystko mielimy - boczek, wątróbkę i cebulę. Doprawiamy solą i majerankiem, który powinien być wyczuwalny. Dolewamy trochę wywaru pozostałego po ugotowaniu boczku, w takiej ilości, aby pasztet był w miarę zawiesisty. Zapiekamy w naczyniu żaroodpornym ok. 30-40 minut. Smacznego!
misia53