Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Pasztet Bahusa na DROPOWĄ nutę

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 5

Podawać na zimno z białym pieczywem i delektować się wyszukanym smakiem spowodowanym dodatkiem prześwietnego pasztetu DROP

Pasztet Bahusa na DROPOWĄ  nutę

Składniki:

Pasztet Bahusa na DROPOWĄ nutę

 

  • 50 dag karkówki wieprzowej (b. kości)
  • 25 dag wątroby wieprzowej
  • 20 dag słoniny
  • 15 dag chudej gotowanej szynki
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 1łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1 łyżeczka dowolnego pasztetu Drop
  • tłuszcz do wysmarowania formy sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pasztet Bahusa na DROPOWĄ nutę
Umytą karkówkę pokroić w na grubą kostkę, posolić i pozostawić w chłodnym miejscu na 3 godz. Bułkę namoczyć w mleku. Odcisnąć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wątrobę oczyścić i namoczyć w mleku na ok. 1/2 godz. Wszystkie składniki zmielić 2 razy w maszynce do mięsa, używając sita pasztetowego. Dodać jajka, pasztet DROP i przyprawy. Słoninę i szynkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Formę do pasztetów natłuścić i napełnić masą. Przykryć pokrywką. Wstawić do większego naczynia z wodą i gotować 2 godz. na \"łaźni wodnej\" w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku.