Smarkaty

Smarkaty

Starszy Kucharz
[Przepisów: 21]

Pasztet domowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Podajemy na zimno lub na qorąco.

Pasztet domowy

Składniki:

Pasztet domowy

 

  • mięso i jarzyny z rosołu
  • 2 duże cebule
  • 20 dag wątroby lub wątróbki z drobiu
  • 25 dag tłustego gotowanego boczku
  • 2 kopiaste łyżki tartej bułki
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • ostra, mielona papryka
  • roztarte w dłoniach ulubione zioła
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • tarta bułka do posypania formy
  • oliwa lub olej
  • folia aluminiowa Paclan

Sposób przygotowania:

Pasztet domowy
-Na lekko rozgrzanym tłuszczu podsmażamy posiekane cebule, gdy się zeszklą, odsuwamy je na bok. - Na tłuszcz wkładamy podzieloną na części wątrobę i często mieszając, podsmażamy z cebulą 3-4 min. Całość odstawiamy do wychłodzenia. - Przez maszynkę do mięsa przepuszczamy dwukrotnie: mięso z rosołu, jarzyny, pokrojony w kawałki boczek, zasmażoną wątróbkę z cebulą. Do masy dodajemy jajka, tartą bułkę, przyprawy. - Masę przekładamy do przygotowanej małej, podłużnej formy obłożonej folią aluminiową, wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą i wstawiamy na godzinę lub nieco dłużej do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C . Podajemy na zimno lub na qorąco.