Sposób przygotowania:
Zblenderowany pasztet
Mięso myjemy kroimy na mniejsze kawałki, warzywa obieramy i w całości dodajemy do mięsa, zalewamy wodą tak aby zakrywała mięso, wsypujemy liść laurowy i ziele angielskie.Solimy do smaku.Gotujemy do miękkości, na 15 minut przed końcem gotowania dodajemy umytą wątróbkę. Ugotowane mięso wyjmujemy łyżką cedzakową, odstawiamy do wystygnięcia.Obieramy od kości .W wywarze namaczamy kajzerkę, odciskamy, mielimy na drobniutkim sitku razem z mięsem oraz obraną cebulą i czosnkiem Do zmielonej masy dokładamy jajka, doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową,ziołami prowansalskimi, solimy i mieszamy całość na gładką masę.Wlewamy 1 szklankę wywaru z mięsa i Miksujemy blenderem.Całość wylewamy do naczynia żaroodpornego lub 2-3 mniejszych aluminiowych foremek keksowych .Pieczemy około 50 minut w temp 180*c
zbysiowa
2milutka
u nas też ale nie tylko na święta:)
marietta