Pasztet z kaczki

Pasztet z kaczki

Pasztet z kaczki świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Można go podać w m.in. charakterze przystawki (np. na święta Wielkanocne) lub pokrojony z pieczywem. Przygotowuje się go z piersi lub nogi kaczki, cebuli, czosnku, majeranku, czarnego pieprzu, gałki muszkatołowej, soli i masła. Warto podczas wyrabiania masy dodać odrobinę kaczego tłuszczu oraz boczku, aby pasztet nie był suchy. Jeśli wychodzi on za tłusty, pod koniec pieczenia należy odlać z foremki jego nadmiar

Pasztet z kurczaka

Pasztet z kurczaka

Pasztet z kurczaka można przygotować na bazie samych udek lub z dodatkiem drobiowej wątróbki. Oprócz tego do jego zrobienia potrzeba: odrobiny bułki tartej, cebuli, czosnku, masła, jajek, gałki muszkatołowej oraz soli i pieprzu. Pasztet z kurczaka jest delikatny i lekki w smaku. Z łatwością można go rozsmarowywać na pieczywie. Podaje się go zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pasztet jest idealny na święta, przyjęcia i na co dzień, np. na śniadanie. Można go przygotować w godzinę.

Wątróbka drobiowa

Wątróbka drobiowa

Wątróbka drobiowa zawiera dużo żelaza, cynku, białka oraz witamin A i B. Jest najbardziej wartościowym z podrobów, dlatego warto ją jeść co najmniej raz w tygodniu. Zwykle smaży się ją z cebulą, ale warto też wypróbować przepis na wątróbkę drobiową jabłkiem, dzięki któremu jej smak staje się bardziej wyrazisty. Z wątróbki można też zrobić aksamitny farsz do kurczaka, kaczki, indyka, pasztecików czy pierogów albo sos śmietanowy do ziemniaków.

Rosół drobiowy

Rosół drobiowy

Rosół drobiowy przygotowuje się z korpusu kury oraz udek, które wkłada się do garnka napełnionego wodą i gotuje na małym ogniu. Do wywaru należy dodać przyprawy (liście laurowe, pieprz, sól oraz ziele angielskie), opaloną nad palnikiem cebulę, marchewkę, pietruszkę oraz seler. Smak rosołu wzbogaci również por. Zupę można pić samą lub dodać ugotowany makaron lub biały ryż. Talerz z rosołem drobiowym warto przyozdobić natką pietruszki.

Flaki drobiowe

Flaki drobiowe

Flaki drobiowe można zrobić z udek, żołądków, serc lub skrzydełek. Mięso kroi się w bardzo cienkie paski, by przypominało wyglądem flaki wołowe lub wieprzowe. W ten sposób uzyskuje się zupę, która w smaku i konsystencji przypomina nieco potrawkę z kurczaka. Przygotowując flaki drobiowe z żołądków, ważne jest, by podroby przed połączeniem z pozostałymi składnikami obgotować najpierw w osolonej wodzie. Flaki drobiowe doskonale smakują, gdy zostaną przyrządzone na rosole, np. warzywnym lub z pieczarkami.

Hamburger drobiowy

Hamburger drobiowy

Dietetyczne burgery z kurczaka to świetny pomysł na obiad. Najlepiej przygotować je na patelni grillowej lub w piekarniku. Dobrze jest wcześniej zamarynować mięso w oliwno-ziołowej mieszance.

Znaleźliśmy 112 przepisów w kategorii Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy

Ag.Zetka Ag.Zetka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasztetowe babeczki

Pasztetowe babeczki

iziona iziona

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: