eluchap

eluchap

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Pasztet drobiowy z suszoną żurawiną,morelą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo smaczny domowy pasztet.Więc jemy dobrze, zdrowo i smacznie:).

Pasztet drobiowy z suszoną żurawiną,morelą

Składniki:

Pasztet drobiowy z suszoną żurawiną,morelą

 

  • 500 g mięsa mielonego indyczego
  • 1 kg udek z kurczaka
  • 40 g suszonych grzybów leśnych
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 3 łyżki suszonej moreli (pokroić na większe kawałki )
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 2 liście laurowe
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kaszy manna
  • 2 cebule
  • około 1 szklanki wywaru drobiowego (w którym gotowało się mięso )
  • sól,pieprz,ostra papryka,tymianek,gałka muszkatołowa do smaku
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowy z suszoną żurawiną,morelą
Grzyby namoczyć przez kilka godzin,ugotować. Umyte udka, włożyć do garnka zalać wodą, dodać liście laurowe i kostkę rosołową drobiową. Gotować do miękkości mięsa.Obraną cebulę, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Oddzielić mięso od kości i wraz z grzybami i cebuląprzemielić przez maszynkę do mielenia mięsa, dwukrotnie. Dodać mięso indycze,żurawinę,morele, jajka,kaszę mannę i zimny wywar. Doprawić do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wierz posmarować olejem i piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st.