Sposób przygotowania:
Pasztet drobiowy z marchewką i szczypiorkiemWykonanie:
Pierś z indyka myję, osuszam ręcznikiem papierowym i kroje w kosteczkę, wrzucam na rozgrzana patelnie i smażę.
Marchew pokrojoną w kostkę dodaje do indyka i razem dusze i podsmażam. Dodaje suszony szczypiorek,szczypiorek niedźwiedzi, ziele angielskie, liść laurowy sól i pieprz.
Wątróbkę drobiową myje wycinam co nie potrzebne i smażę z przyprawami, solą i pieprzem. Po ostudzeniu wszystko miele. Dodaje pół szklanki wywaru z rosołu i mieszam farsz.
Dwie foremki smaruje masłem i obsypuje bułką tartą. Przekładam farsz, smaruje wierzch olejem i wstawiam do pieca. Piekę w 180 stopniach jakieś 35- 40 minut.
Ostudzony pasztecik wkładam do lodówki, a następnego dnia jem na śniadanie.