agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Pasztet drobiowy z końcówki pomidorowej

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pasztet powstał zupełnie przypadkowo z małej ilości wątróbki drobiowej i pozostałości z zupy pomidorowej:)

Pasztet drobiowy z końcówki pomidorowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet drobiowy z końcówki pomidorowej

 

  • wątróbki drobiowe 250 g
  • pałki z kurczaka 2 szt
  • marchewka ugotowana 1 szt
  • pietruszka ugotowana 1 szt
  • śmietana 100 ml
  • masło w plynie 75ml
  • czosnek 2 ząbki
  • sól pieprz 1/2 łyżeczki
  • pietruszka suszona 1/2 łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowy z końcówki pomidorowej
* są to składniki z zupy pomidorowej. Wątróbki drobiowe dokładnie oczyścić, opłukać i przełożyć do plastikowego pojemnika z zamknięciem. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz masło w płynie. Jeżeli nie mamy takiego , można dodać 2 łyżki zwykłego masła. Pojemnik zamknąć i wstawić do mikrofalówki na 5 minut. Po tym czasie wątróbka ugotuje się. Pałki z kurczaka obrać , mięso pokroić. Marchewkę i pietruszkę również pokroić. Gdy wątróbka będzie już gotowa dodać do niej śmietanę, mięso z kurczaka warzywa, odrobinę soli i pieprzu oraz suszoną pietruszkę. Dokładnie zblendować. Masa powinna być płynna. Foremkę w której będziemy piec, wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przelać masę, wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i piec 40 minut. W tym czasie obrać i pokroić cebulę, poddusić na maśle z dodatkiem kucharka. Pozostawić do ostygnięcia. Pasztet podawać z cebulką i świeżym pieczywem. Smacznego:)
Pasztet drobiowy z końcówki pomidorowej
wątróbkę oczyścić i przełożyć do plastikowego pojemnika
Pasztet drobiowy z końcówki pomidorowej
mięso i warzywa z zupy pokroić na mniejsze kawałki
Pasztet drobiowy z końcówki pomidorowej
całość zblendować i przełożyć do formy wysypanej bułką tartą
Pasztet drobiowy z końcówki pomidorowej
gotowy pasztet podawać z podduszoną cebulką