Sposób przygotowania:
Pasztet drobiowy z żurawiną
Kurczaka dokładnie umyć, pokroić na kilka mniejszych części, włożyć do garnka. Dołożyć oczyszczoną włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Zalać gorącą wodą tak aby prawie przykryła składniki, gotować na małym ogniu do miękkości - aż mięso będzie odchodziło od kości. Zostawić w wywarze do wystudzenia. Boczek pokroić w dużą kostkę, zrumienić na suchej patelni, podlać kilkoma łyżkami wody i udusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać wątróbkę i dusić razem 10 min., ostudzić. Kurczaka i warzywa odcedzić - wywar możemy zużyć na zupę. Mięso i skórę z kurczaka dokładnie obrać od kości i zmielić dodając boczek, wątróbkę, część warzyw gotowanych (1 marchewkę, po kawałki pietruszki i selera). Mielimy 2-3 razy. Do masy mięsnej dodajemy bułkę tartą, mleko i wbijamy jajka. Doprawiamy solą i ziołami, dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy żurawinę, mieszamy. Foremki keksówki smarujemy roztopionym masłem i wysypujemy bułką tartą. Nakładamy masę do 3/4 wysokości foremek. Pieczemy 30-40 min. w piekarniku nagrzanym do 180st. C.. Po upieczeniu zostawiamy w formach do całkowitego wystudzenia i zastygnięcia, najlepiej na całą noc.
A.B.
Sarenka
Mirka227
5!!!
iwi69
luna
fredaswit
Pyza
Rozumiem, że wypróbowany ? fakt, że żurawina nadaje słodyczy i nie każdemu może pasować taki słodkawy pasztet, ale tak jak piszesz ilość można zmniejszyć a my lubimy właśnie taki. Dzięki za uwagi :)