Sposób przygotowania:
Pasztet drobiowy z żurawiną
Czyste mięso wkładamy do garnka z wodą oraz wszystkimi składnikami poza bułką, żurawiną i czosnkiem. Doprawiamy lekko solą i pieprzem i gotujemy aż mięso zacznie odchodzić od kości. Po wyjęciu i przestudzeniu ściągamy skórę i resztki tłuszczu, dużo łatwiej robi się to na ugotowanym mięcie. Można sobie pomóc czystym żyłkowym zmywakiem. Z dziury ( gdy gotuje się wywar) nabieramy płynu, część do namoczenia bułki, a część do aby dodać do masy mięsnej. Wyławiamy warzywa a do wywaru wrzucamy wątróbkę, powinna się gotować nie dłużej jak 10 min. Żurawinę wykładamy na sitko i przepłukujemy ciepłą wodą. Mielimy mięso, wątróbkę, warzywa, czosnek oraz bułkę. Wtedy mamy gwarancję, że nam się gdzieś nie zapodzieje jakiś niepotrzebny kawałek. Doprawiamy do smaku solą pieprzem, dodajemy majeranek, jajka oraz żurawinę. Do takiej masy wlewamy płyn i mieszamy. Jeśli mamy podejrzenia że będzie za rzadkie dodajemy otręby. One będą niewyczuwalne, a ściągną nadmiar wilgoci. Foremkę keksową wykładamy papierem, ubijamy mocno masę i pieczemy około 20 min w 200 stopniach, a następnie zniżamy do 170 i pieczemy aż góra będzie ładnie przypieczona. Zaraz po upieczeniu wyjmujemy i wyciągamy z formy, układając spodem do góry.
edytaha
Ela Dz