Sposób przygotowania:
Pasztet drobiowy Eli z pistacjami i żurawiną
Cebule obrać,przekroić na pół i 8 sztuk opiec na blasze lub patelni przystosowanej do smażenia bez tłuszczu. Czosnek obrać z łupinek. Kurczaka włożyć do dużego garnka. Dodać obrane i umyte marchewki,pietruszki i seler. Dodać przysmażone cebule,10 ząbków czosnku,ziele angielskie,liście laurowe i jarzynkę. Całość zalać wodą i gotować na małym ogniu do miękkości kurczaka. Miękkiego kurczaka wyjąć z rosołu i ostudzić. Mięso zkurczaka wraz ze skórką obrać z kości. Wątróbkę umyć, obrać z tłuszczu i błon. Słoninę pokroić na mniejsze kawałki,zalać litrem rosołu,gotować 10 minut i wyjąć. Wrosole z gotowania słoniny sparzyć wątróbki i wyjąć. Do rosołu po słoninie i wątróbkach włożyć czerstwe bułki i namoczyć. Miękkie bułki odcisnąć. Pozostawić wyciśnięty rosół. Mięso kurczaka,słoninę,wątróbkę,namoczoną bułkę i pozostałe cebule zmielić w maszynce z sitkiem o małych oczkach. Pozostały czosnek przecisnąć przez praskę. Pistacje obrać ze skorupek i posiekać. Do zmielonych składników dodać żółtka,czosnek,rosół z moczenia bułek,żurawinę,pistacje,sól,pieprz,gałkę muszkatołową i dokładnie wyrobić masę. Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę. Pianę dodać do masy pasztetowej i delikatnie wymieszać. 3 foremki keksówki wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do nich masę pasztetową. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na dno piekarnika włożyć garnek z wodą. Keksówki z pasztetem włożyć do piekarnika i piec około 80 minut. Smacznego! Warzywa wykorzystać do sałatki. Rosół do przyrządzenia zupy.