Sposób przygotowania:
Pasztet imbirowy duszony
Myjemy wołowinę, kroimy ją w plastry, dodajemy obrane warzywa. Wkładamy wszystko do garnka, zalewamy małą ilością wody (tyle by przykryć składniki). Dodajemy suszoną natkę pietruszki i lubczyk. Solimy i gotujemy na małym ogniu do chwili, aż warzywa będą miękkie. Przelewamy wszystko przez sito, bulion zostawiamy do podlewania. Mięso, seler, obraną cebulkę i czosnek mielimy w maszynce do mięsa. Przekładamy do rondelka, podlewamy niewielką ilością bulionu. Dodajemy imbir, pieprz, kurkumę i orzechy, dusimy na bardzo małym ogniu około pół godziny. Jeśli trzeba podlewamy bulionem, by masa nie przywarła do dna. Po ugotowaniu doprawiamy ostatecznie do smaku po czym wlewamy do foremki wyłożonej folią spożywczą i odstawiamy do ostudzenia. Przed podaniem wykładamy na talerz i dekorujemy rzeżuchą.Najlepiej smakuje ze świeżym razowym chlebem.