jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Pasztet imbirowy duszony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dietetyczny pasztet z duszonej pręgi wołowej, bez tłuszczu w kształcie świątecznego jaja Wielkanocnego.

Pasztet imbirowy duszony Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet imbirowy duszony

 

  • 1/2 kg pręgi wołowej
  • 1 mała marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztet imbirowy duszony
Myjemy wołowinę, kroimy ją w plastry, dodajemy obrane warzywa. Wkładamy wszystko do garnka, zalewamy małą ilością wody (tyle by przykryć składniki). Dodajemy suszoną natkę pietruszki i lubczyk. Solimy i gotujemy na małym ogniu do chwili, aż warzywa będą miękkie. Przelewamy wszystko przez sito, bulion zostawiamy do podlewania. Mięso, seler, obraną cebulkę i czosnek mielimy w maszynce do mięsa. Przekładamy do rondelka, podlewamy niewielką ilością bulionu. Dodajemy imbir, pieprz, kurkumę i orzechy, dusimy na bardzo małym ogniu około pół godziny. Jeśli trzeba podlewamy bulionem, by masa nie przywarła do dna. Po ugotowaniu doprawiamy ostatecznie do smaku po czym wlewamy do foremki wyłożonej folią spożywczą i odstawiamy do ostudzenia. Przed podaniem wykładamy na talerz i dekorujemy rzeżuchą.Najlepiej smakuje ze świeżym razowym chlebem.
Pasztet imbirowy duszony
Solimy mięso z warzywami i gotujemy na małym ogniu do chwili, aż warzywa będą miękkie.
Pasztet imbirowy duszony
Dodajemy imbir, pieprz, kurkumę i orzechy, dusimy na bardzo małym ogniu około pół godziny.
Pasztet imbirowy duszony
Wkładamy masę do foremki wyłożonej folią spożywczą i odstawiamy do ostudzenia.
Pasztet imbirowy duszony
Najlepiej smakuje ze świeżym razowym chlebem.