Sposób przygotowania:
Pasztet marmurkowy Eliprzygotowanie pieczarek
Pieczarki oczyścić i pokroić. Cebule obrać z łupinek i pokroić. Na patelni roztopić masło, dodać pieczarki, cebulę, sól, pieprz do smaku i usmażyć.
przygotowanie składników
Jajka ugotowane na twardo obrać i pokroić w kostkę. Szczypior opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić.
przygotowanie składników cd
Z jajek pojedynczo oddzielać żółtka od białek i przekładać do miseczki.
przygotowanie składników cd
Przygotować bułkę tartą, przyprawę do mięs , sól i pieprz.
przygotowanie pasztetu
Do miski włożyć usmażone pieczarki, pokrojone jajka, szczypior, surowe żółtka, bułkę tartą i przyprawy.
przygotowanie pasztetu cd
Wszystkie składniki pasztetu wymieszać. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
przygotowanie pasztetu cd
Pasztet delikatnie wymieszać z pianą. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Pasztet przełożyć do keksówki, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50- 55 minut. Smacznego!