haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Carbonara z makaronem z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lubisz carbonarę? Ale ma sporo kalorii? A co gdyby była lżejsza i jeszcze smaczniejsza od tradycyjnej? Carbonarę na mleku kokosowym z makaronem z cukinii możesz jeść bez wyrzutów sumienia! A na dodatek jest pyszna!

Carbonara z makaronem z cukinii  Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Carbonara z makaronem z cukinii

 

Sposób przygotowania:

Carbonara z makaronem z cukinii
1. Cukinię zetrzyj na makaron (ja użyłam spiralajzera).

2. Do rondelka wlej mleko kokosowe i zagotuj. Zmniejsz ogień.

3. Jajka ubij mikserem i wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną. MAŁYMI porcjami dodawaj do gotującego się mleka kokosowego, cały czas intensywnie mieszając trzepaczką, żeby nie powstały grudki. 

4. Kiedy sos jest gładki i gęsty dodaj sól i pieprz. Odstaw na bok.

5. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim pokrojony w duża kostkę boczek, dodaj czosnek, makaron z cukinii, zmniejsz ogień i smaż mieszając, aż makaron będzie pół miękki (ok. 5 min) - ale nie rozgotowany.

6. Zdejmij z ognia, dodaj sos, wymieszaj, nałóż na talerze i posyp posiekana natka pietruszki.
Carbonara z makaronem z cukinii
Cukinię ze skórką kroimy na makaron używając spiralizera lub noża.
Carbonara z makaronem z cukinii
Z mleka kokosowego, mąki ziemniaczanej i jajek robimy sos.
Carbonara z makaronem z cukinii
Boczek podsmażamy na maśle i dodajemy do niego cukinię.
Carbonara z makaronem z cukinii
Makaron z cukinii podsmażamy aż zmięknie.
Carbonara z makaronem z cukinii
Po zdjęciu z ognia makaron mieszamy z sosem.