Sposób przygotowania:
Carbonara z makaronem z cukinii
1. Cukinię zetrzyj na makaron (ja użyłam spiralajzera).
2. Do rondelka wlej mleko kokosowe i zagotuj. Zmniejsz ogień.
3. Jajka ubij mikserem i wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną. MAŁYMI porcjami dodawaj do gotującego się mleka kokosowego, cały czas intensywnie mieszając trzepaczką, żeby nie powstały grudki.
4. Kiedy sos jest gładki i gęsty dodaj sól i pieprz. Odstaw na bok.
5. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim pokrojony w duża kostkę boczek, dodaj czosnek, makaron z cukinii, zmniejsz ogień i smaż mieszając, aż makaron będzie pół miękki (ok. 5 min) - ale nie rozgotowany.
6. Zdejmij z ognia, dodaj sos, wymieszaj, nałóż na talerze i posyp posiekana natka pietruszki.
2. Do rondelka wlej mleko kokosowe i zagotuj. Zmniejsz ogień.
3. Jajka ubij mikserem i wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną. MAŁYMI porcjami dodawaj do gotującego się mleka kokosowego, cały czas intensywnie mieszając trzepaczką, żeby nie powstały grudki.
4. Kiedy sos jest gładki i gęsty dodaj sól i pieprz. Odstaw na bok.
5. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim pokrojony w duża kostkę boczek, dodaj czosnek, makaron z cukinii, zmniejsz ogień i smaż mieszając, aż makaron będzie pół miękki (ok. 5 min) - ale nie rozgotowany.
6. Zdejmij z ognia, dodaj sos, wymieszaj, nałóż na talerze i posyp posiekana natka pietruszki.