Sposób przygotowania:
Karkówka pieczona w marynacie balsamicznej
Karkówkę płuczemy, oczyszczamy i osuszamy. Oprószamy ją solą o pieprzem.
W miseczce łączymy ocet balsamiczny, posiekany rozmaryn, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i miód.
Przygotowaną marynatą dokładnie pokrywamy karkówkę i marynujemy ją minimum 2 godziny. Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy szczelnie folią i wstawiamy na 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Następnie mięso wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię i polewamy je sosem powstały w trakcie pieczenia, podkręcamy piekarnik na 180-200 stopni i wstawiamy karkówkę na 20-30 minut.
Upieczoną karkówkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 15 minut aby mięso odpoczęło, po czym polewamy je powstałym sosem, kroimy w plastry i serwujemy z ulubioną surówką i puree ziemniaczanym. Jeśli jednak karkówka ma być pyszną wędliną zostawiamy ją po wyjęciu z piekarnika do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego
W miseczce łączymy ocet balsamiczny, posiekany rozmaryn, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i miód.
Przygotowaną marynatą dokładnie pokrywamy karkówkę i marynujemy ją minimum 2 godziny. Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy szczelnie folią i wstawiamy na 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Następnie mięso wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię i polewamy je sosem powstały w trakcie pieczenia, podkręcamy piekarnik na 180-200 stopni i wstawiamy karkówkę na 20-30 minut.
Upieczoną karkówkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 15 minut aby mięso odpoczęło, po czym polewamy je powstałym sosem, kroimy w plastry i serwujemy z ulubioną surówką i puree ziemniaczanym. Jeśli jednak karkówka ma być pyszną wędliną zostawiamy ją po wyjęciu z piekarnika do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego