Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Karkówka pieczona w marynacie balsamicznej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rozpływająca się w ustach pieczona w marynacie balsamicznej karkówka będzie pysznym świątecznym (obiadem) ale też i rewelacyjną wędliną, polecam.

Karkówka pieczona w marynacie balsamicznej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karkówka pieczona w marynacie balsamicznej

 

  • 1-1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 gałązki świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona w marynacie balsamicznej
Karkówkę płuczemy, oczyszczamy i osuszamy. Oprószamy ją solą o pieprzem.

W miseczce łączymy ocet balsamiczny, posiekany rozmaryn, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i miód.

Przygotowaną marynatą dokładnie pokrywamy karkówkę i marynujemy ją minimum 2 godziny. Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy szczelnie folią i wstawiamy na 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Następnie mięso wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię i polewamy je sosem powstały w trakcie pieczenia, podkręcamy piekarnik na 180-200 stopni i wstawiamy karkówkę na 20-30 minut.

Upieczoną karkówkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 15 minut aby mięso odpoczęło, po czym polewamy je powstałym sosem, kroimy w plastry i serwujemy z ulubioną surówką i puree ziemniaczanym. Jeśli jednak karkówka ma być pyszną wędliną zostawiamy ją po wyjęciu z piekarnika do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego
Karkówka pieczona w marynacie balsamicznej
Karkówkę płuczemy, oczyszczamy i osuszamy. Oprószamy ją solą o pieprzem.
Karkówka pieczona w marynacie balsamicznej
W miseczce łączymy ocet balsamiczny, posiekany rozmaryn, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i miód.
Karkówka pieczona w marynacie balsamicznej
Przygotowaną marynatą dokładnie pokrywamy karkówkę i marynujemy ją minimum 2 godziny. Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy szczelnie folią i wstawiamy na 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Następnie mięso wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię i polewamy je sosem powstały w trakcie pieczenia, podkręcamy piekarnik na 180-200 stopni i wstawiamy karkówkę na 20-30 minut.