Pasztet ostrzeszowski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cebulkę podsmażyć z wątróbką (nie dodawać soli). Pozostałe mięso pokroić i też podsmażyć. Wszystko zmielić trzykrotnie. Do masy do

Pasztet ostrzeszowski

Składniki:

Pasztet ostrzeszowski

 

  • 30 dag wątróbki drobiowej lub wieprzowej
  • 30 dag karkówki
  • 30 dag wołowiny
  • 1 cebula
  • 5 jaj
  • kostka masła
  • 50 ml Benedyktynki
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pasztet ostrzeszowski
Cebulkę podsmażyć z wątróbką (nie dodawać soli). Pozostałe mięso pokroić i też podsmażyć. Wszystko zmielić trzykrotnie. Do masy dodać jajka, sklarowane masło i Benedyktynkę, przyprawić i bardzo dokładnie wymieszać. Prostokątną formę wysmarować masłem i obsypać ziołami prowansalskimi lub bułka tartą. Mięso przełożyć do formy. Piec półtorej godziny w temperaturze 180 st. C.