SUPERPRZEPIS

Pasztet paprykowy

  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Pasztet paprykowy

Przepyszny domowy pasztet z pieczoną papryką. Dobrze schłodzony łatwo się kroi, ale można też go rozsmarować na kanapce

Składniki:

Pasztet paprykowy

 

Sposób przygotowania:

Pasztet paprykowy

ETAP 1:

Pasztet paprykowy
cebulę i boczek przesmażyć z dodatkiem masła

Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię. Dodać pokrojony w kostkę boczek wędzony. Dodać masło i smażyć.

ETAP 2:

Pasztet paprykowy
udka obrać ze skóry, usunąć kości i mięso rozdrobnić

W międzyczasie obrać mięso z ugotowanych udek, wrzucić do miski. Chleb zalać gorącym mlekiem i namoczyć.

ETAP 3:

Pasztet paprykowy
wątróbkę umyć, usunąć błony, wrzucić na patelnię

Wątróbkę umyć, oczyścić. Wrzucić do boczku z cebulą. Gdy się lekko zetnie, zdjąć z ognia.

ETAP 4:

Pasztet paprykowy
wszystkie składniki zmielić, dodać jajka, przyprawy i wymieszać

W maszynce zmielić mięso z ćwiartek, wątróbkę z boczkiem i cebulą, zmielić także namoczony (lekko odciśnięty) chleb i paprykę (pieczoną, obraną ze skórki). Dodać jajko, wsypać przyprawy i wyrobić jednolitą masę. Nałożyć do kokilek lub niedużej keksówki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40-45 minut.