Sposób przygotowania:
Pasztet wielomięsny z nitką paprykową.
Cztery sztuki mięs opłukać, osuszyć na sitku i natrzeć przyprawami, m. in. solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Wstawić w misce na noc do lodówki. Na drugi dzień ugotować mięsa w wywarze jarzynowym, dodając przypraw zapachowych i namoczone grzyby leśne. Papryki opłukać, oczyścić z nasion i upiec na blasze. Po upieczeniu pokroić na paski. Mięsa po ugotowaniu wyjąć, odsączyć pokroić niektóre, mięso z udka oddzielić od kości i wszystkie gatunki mięs zemleć w maszynce elektrycznej, żeby było szybciej. Następnie wbić do farszu ze trzy jajka, dodać ziół, miazgę orzechową, grzyby, rozłupane pistacje, doprawić startym imbirem. Wymieszać rękoma. Formę cwibakową lub dwie wysmarować masłem i wyłożyć zmielonym farszem z mięs, do środka dając paski paprykowe, zakrywając farszem. Nagrzać piekarnik do 180-190 st. C, wstawić foremki z zawartością na ruszt i piec z godzinę. Po upieczeniu pasztet zalać galaretą z rosołu, po przełożeniu go na półmisek.