Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pasztet proteinowy.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pasztet był kiedyś potrawą której nienawidziłam. To wyniesione z domu, robiono go u mnie z dużą ilością wątroby. Teraz uwielbiam.

Pasztet proteinowy.

Składniki:

Pasztet proteinowy.

 

  • 10 dużych udek
  • .80 dkg drobiowej wątróbki
  • .5 białek
  • .seler
  • .marchewka
  • .pietruszka
  • .duża cebula
  • .liść laurowy, sól, pieprz, majeranek
  • .kilka ząbków czosnku
  • .w razie potrzeby 3- 4 łyżki otrębów owsianych

Sposób przygotowania:

Pasztet proteinowy.
Udka obieramy ze skóry i tłuszczu i gotujemy razem z warzywami. Gdy produkty zmiękną wyciągamy i studzimy, a gorącego wywaru wrzucamy wątróbkę i parzymy około 10 minut. Wszystko gdy ostygnie mielimy na drobnym sitku, można również zmiksować. Doprawiamy do smaku i na sam koniec dodajemy białka. Komu się chce może dodać pianę, jednak to wcale nie jest konieczne. Jak wspomniałam jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy otręby. Wykładamy do małych foremek wyłożonych papierem. Równamy wilgotną dłonią i pieczemy...około godziny w 180 stopniach.

Tagi:

proteinowy