Sposób przygotowania:
Pasztet pychota z cieciorki
Dzień wcześniej moczymy ciecierzycę (jeśli nie używamy gotowej z puszki). Gotujemy cieciorkę do miękkości przez 90 minut w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i kilku liści laurowych. Marchew, pietruszkę, seler i por gotujemy w oddzielnym garnku w wodzie przez 30 minut (z kostką rosołowa warzywną). Następnie wszystkie warzywa miksujemy za pomocą blendera, dodajemy jajko, kaszę mannę, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz posypać swój pasztet pestkami dyni lub słonecznika - będzie ładniej i jeszcze smaczniej. Pasztet pieczemy w 180˚C przez ok. 45 minut. Najlepszy jest na ciepło, ale w lodówce może spokojnie przeleżeć parę dni. Ja lubię jeść go z bagietką i parmezanem. Smacznego!
kapitan_barbarossa