Sweet Coala

Sweet Coala

Kucharz
[Przepisów: 6]

Pasztet pychota z cieciorki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 110
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Najlepszy pasztet, jaki jadłam! Jeszcze nigdy nie byłam z siebie taka dumna, jak w momencie, gdy wyciągnęłam z piekarnika ten piękny, pachnący warzywny pasztet!

Pasztet pychota z cieciorki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet pychota z cieciorki

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztet pychota z cieciorki
Dzień wcześniej moczymy ciecierzycę (jeśli nie używamy gotowej z puszki). Gotujemy cieciorkę do miękkości przez 90 minut w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i kilku liści laurowych. Marchew, pietruszkę, seler i por gotujemy w oddzielnym garnku w wodzie przez 30 minut (z kostką rosołowa warzywną). Następnie wszystkie warzywa miksujemy za pomocą blendera, dodajemy jajko, kaszę mannę, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz posypać swój pasztet pestkami dyni lub słonecznika - będzie ładniej i jeszcze smaczniej. Pasztet pieczemy w 180˚C przez ok. 45 minut. Najlepszy jest na ciepło, ale w lodówce może spokojnie przeleżeć parę dni. Ja lubię jeść go z bagietką i parmezanem. Smacznego!
Pasztet pychota z cieciorki
Namoczone przez noc i ugotowane w tej samej wodzie ziarna cieciorki, zwanej grochem włoskim.
Pasztet pychota z cieciorki
Zamiast pora, możemy w bulionie ugotować małą cebulę.
Pasztet pychota z cieciorki
Zmiksowane składniki przybrały piękną pomarańczową barwę.
Pasztet pychota z cieciorki
Zanim wyłożysz masę, zabezpiecz papier drewnianymi spinaczami.