reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Pasztet sojowy z okary

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pasztet jest lekki i dietetyczny, przy tym zdrowy a tani

Pasztet sojowy z okary Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pasztet sojowy z okary

 

  • 1 kg okary lub ugotowanej soi
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2 jajka
  • 100g grzybów lub pieczarek
  • 6 kawałków pomidora suszonego
  • 2- 3 ząbki czosnku
  • 1/4 kostki masła
  • łyżka przyprawy w płynie- maggi lub sosu sojowego
  • garść pestek słonecznika
  • garść ziół- natka pietruszki, tymianek
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pasztet sojowy z okary
Okarę lub soję mielimy w maszynce do mięsa. Mieszamy z płatkami owsianymi i przyprawą w płynie. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na min 30 minut. Grzyby kroimy w plasterki i dusimy na łyżce masła- studzimy Słonecznik prażymy na suchej patelni i również studzimy, a pomidory wyciągamy z oleju i kroimy na małe kawałki .Do okary dodajemy wszystkie przyprawy, kaszę manna, jajka, grzyby - dokładnie wyrabiamy mikserem i przekładamy do formy keksowej. Użyłam formy o wymiarach 28x9 cm i wyłożyłam ją folią aluminiową. Pieczemy 50 minut w temperaturze 200 st C
Pasztet sojowy z okary
Użyłam formy o wymiarach 28x9 cm i wyłożyłam ją folią aluminiową.
Pasztet sojowy z okary
Folię ściągamy dopiero po zupełnym wystudzeniu pasztetu