Sposób przygotowania:
Pasztet uproszczony
Schab umyć, do garnka wlać zimną wodę, włożyć do niej schab i zagotować, wsypać sól i paprykę, gotować przez ok. 15-20 minut. Odstawić do ostygnięcia. Ostudzone mięso pokroić na mniejsze kawałki, cebulę obrać, koperek dokładnie wypłukać. Następnie dwukrotnie zmielić schab, koperek, sałatkę, fetę i cebulę.
Do masy dodać śmietanę, majonez, sos sojowy, keczup oraz przyprawy, siemię lnu, jajko i olej, doprawić solą i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku. Starannie wymieszać. Niewielką foremkę wyściełać papierem do pieczenia bądź wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Wyłożyć do niej przygotowany surowy pasztet, lekko wygładzić wierzch i zapiekać przez ok. 40 minut w temp. 200 st. C.
Tak przyrządzony pasztet jest wilgotny, nie jest zbity i bardzo łatwo rozsmarowuje się na kanapkach.
Do masy dodać śmietanę, majonez, sos sojowy, keczup oraz przyprawy, siemię lnu, jajko i olej, doprawić solą i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku. Starannie wymieszać. Niewielką foremkę wyściełać papierem do pieczenia bądź wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Wyłożyć do niej przygotowany surowy pasztet, lekko wygładzić wierzch i zapiekać przez ok. 40 minut w temp. 200 st. C.
Tak przyrządzony pasztet jest wilgotny, nie jest zbity i bardzo łatwo rozsmarowuje się na kanapkach.