ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Pasztet z kury rosołowej, włoszczyzny, makaronu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pasztet domowy z gotowanej kury rosołowej, włoszczyzny, makaronu jest bardzo smacznym pasztetem,z rosołu nic się nie zmarnuje, można również porcję zamrozić.

Pasztet z kury rosołowej, włoszczyzny, makaronu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pasztet z kury rosołowej, włoszczyzny, makaronu

 

  • kura rosołowa z rosołu 1,5 kg,
  • włoszczyzna 1 pęczek,
  • makaron ugotowany nitki 1 szklanka,
  • rosół 2 szklanki,
  • bułka sucha 1 sztuka,
  • kasza manna 1/2 szklanki,
  • bułka tarta 1/2 szklanki,
  • jajka 2 sztuki,
  • przyprawa do pasztetu 1/2 opakowania,
  • natka pietruszki 1 pęczek

Sposób przygotowania:

Pasztet z kury rosołowej, włoszczyzny, makaronu
Z ugotowanego rosołu odłożyć włoszczyznę, kurę rosołową i wystudzić - rosół wykorzystać np. do zupy pomidorowej.

W maszynce do mięsa zmielić na drobnym sitku obrane z kości i chrząstek mięso, skóry, włoszczyznę, makaron nitki.

Bułkę wymoczyć w rosole, i dodać bez odciskania z rosołem do zmielonego mięsa, dodać jajka, posiekaną natkę pietruszki, przyprawę do pasztetu (dodajemy ostrożnie bo mięso jest z przyprawionego solą rosołu), kaszę manną, tartą bułkę i ręką dokładnie wyrobić z 5 minut.

Forma silikonowa 25,15 cm, pasztet przełożyć do formy, dobrze dłonia ubić do dna, wierzch ponacinać tępą stroną noża maczanym w wodzie.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, pasztet piec około 45 minut, w formie dokładnie wystudzić.
Pasztet z kury rosołowej,włoszczyzny,makaronu
Najlepszy sposób na wykorzystanie po rosole co zostało.
Pasztet z kury rosołowej,włoszczyzny,makaronu
Przyprawy dodajemy jakie lubimy smakowo.
Pasztet z kury rosołowej,włoszczyzny,makaronu
Najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem z masłem.

Tagi:

mięso pasztet