Sposób przygotowania:
Dyniowy pasztet z ciecierzycyETAP 1
Ciecierzycę namaczamy na noc Następnego dnia gotujemy ją według przepisu na opakowaniu do miękkości. Ugotowaną odcedzamy i studzimy.
ETAP 2
Przestudzoną przekładamy do malaksera i miksujemy. Do wstępnie zmiksowanej dodajemy pokrojony czosnek, cebule i dynię. Całość ponownie miksujemy.
ETAP 3
Następnie dodajemy jajka oraz przyprawy do smaku.
ETAP 4
Natkę pietruszki drobno siekamy. Do dokładnie rozdrobnionej i doprawionej masy dodajemy kaszę manna oraz natkę. Całość mieszamy do połączenia składników.
ETAP 5
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej wykładamy przygotowaną masę. Wierzch pasztetu wyrównujemy i posypujemy delikatnie bułką tartą.
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pasztet pieczemy ok 60 minut w 180°C. Upieczony pozostawiamy do dokładnego ostygnięcia. Gotowy kroimy i zajadamy.
Magdalena88
Marika-
LauraLaura