SUPERPRZEPIS

Dyniowy pasztet z ciecierzycy

  • 3
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Dyniowy pasztet z ciecierzycy Więcej zdjęć (5)

Dynię przygotowywałam już na różne sposoby. Dziś powstał mój pierwszy dyniowy pasztet:). W zależności od tego jaką chcemy uzyskać konsystencję dodajemy mniej lub więcej kaszy manna.

Składniki:

Dyniowy pasztet z ciecierzycy

SKŁADNIKI (BLASZKA 12x20 cm)

Sposób przygotowania:

Dyniowy pasztet z ciecierzycy

ETAP 1

Dyniowy pasztet z ciecierzycy
Namoczoną ciecierzycę gotujemy i studzimy

Ciecierzycę namaczamy na noc Następnego dnia gotujemy ją według przepisu na opakowaniu do miękkości. Ugotowaną odcedzamy i studzimy.

ETAP 2

Dyniowy pasztet z ciecierzycy
Dynie oraz cebulę i czosnek dodajemy do ciecierzycy

Przestudzoną przekładamy do malaksera i miksujemy. Do wstępnie zmiksowanej dodajemy pokrojony czosnek, cebule i dynię. Całość ponownie miksujemy.

ETAP 3

Dyniowy pasztet z ciecierzycy
Do zmiksowanych składników dodajemy jajka i przyprawy

Następnie dodajemy jajka oraz przyprawy do smaku.

ETAP 4

Dyniowy pasztet z ciecierzycy
W dalszej kolejności dodajemy pietruszkę oraz kaszę

Natkę pietruszki drobno siekamy. Do dokładnie rozdrobnionej i doprawionej masy dodajemy kaszę manna oraz natkę. Całość mieszamy do połączenia składników.

ETAP 5

Dyniowy pasztet z ciecierzycy
Gotową masę przekładamy do foremki, posypujemy bułką tartą

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej wykładamy przygotowaną masę. Wierzch pasztetu wyrównujemy i posypujemy delikatnie bułką tartą.
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pasztet pieczemy ok 60 minut w 180°C. Upieczony pozostawiamy do dokładnego ostygnięcia. Gotowy kroimy i zajadamy.