SUPERPRZEPIS

Jesienny pasztet z pieczonych warzyw i ciecierzycy

  • 7
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Jesienny pasztet z pieczonych warzyw i ciecierzycy

Bardzo smaczny, w przepięknie słonecznym kolorze pasztet z gotowanej ciecierzycy i warzyw. Pieczone warzywa nadają mu niezwykłego smaku i aromatu.

Składniki:

Jesienny pasztet z pieczonych warzyw i ciecierzycy

 

Sposób przygotowania:

Jesienny pasztet z pieczonych warzyw i ciecierzycy
Warzywa obrać, umyć, z dyni usunąć gniazdo nasienne, osuszyć ręcznikiem papierowym. Wszystkie pokroić na kawałki podobnej wielkości. Cebulę pokroić w grube plastry, a ząbki czosnku zostawić w całości. Na dno naczynia żaroodpornego wlać olej, wsypać warzywa, przemieszać, aby dokładnie pokryły się olejem. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 30-35 minut, aż warzywa będą miękkie. Odstawić do przestygnięcia. Ciecierzycę opłukać, namoczyć w zimnej wodzie na całą noc. Rano wlać świeżą wodę i ugotować do miękkości. Jeszcze ciepłą zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o średnich oczkach. Z upieczonych warzyw odważyć 400 g /pozostałe użyć do innych potraw/ również je zmielić w maszynce. Suszone pomidory również zmielić. Całość przełożyć do miski miksera, dodać przeciśnięty czosnek, oliwę ze słoika z pomidorami, jajka, bardzo miękkie masło i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszać mikserem. Dodać przyprawy /dużo przypraw/ i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszać masę. Przełożyć do wysmarowanej masłem foremki o wymiarach 10x20 cm. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 45 minut.