Sposób przygotowania:
Pasztet wegetariański z podgrzybków
Grzyby umyć, zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, z liściem laurowym. Odcedzić grzyby a do wywaru włożyć pokruszone bułki aby nasiąkły. Cebulę obrać, pokroić drobno, posiekać bardzo drobno grzyby i odciśnięte bułeczki. Podsmażyć na 3/4 masła. W misce wymieszać dobrze mąkę, podsmażone grzyby z bułką i cebulą, oddzielone od białek żółtka jaj, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz ziołowy, gałkę muszkatołową (bez liścia laurowego). Nagrzać piekarnik do temp. 180 stopni. Z białek ubić pianę. Delikatnie połączyć z masą. Formę do pasztetu wysmarować resztą masła. Wyłożyć masę na formę i piec ok. 1 godziny. Podawać z sosem chrzanowym.