Sposób przygotowania:
Pasztet wg przepisu byłej teściowej
Mięso, podgardle i wątróbkę pokroić w mniejsze kawałki (wtedy szybciej się udusi). Najpierw rozgrzać duży garnek, wrzucić do niego podgardle i smażyć na mniejszym ogniu, aż wytopi się troszkę tłuszczu. Następnie dodać wieprzowinę i wołowinę, wymieszać, przykryć i dusić. W oddzielnym rondelku zagotować wodę i na wrzątek wrzucić wątróbkę, gotować 10-15 minut (im mniejsze kawałki, tym krócej), tyle tylko, żeby nie była surowa. Cebule obrać z wierzchnich łusek, w połowie duszenia dodać do mięsa. Kiedy mięso jest miękkie, osączyć je z sosu. W sosie powstałym podczas duszenia namoczyć kajzerki, kiedy zmiękną, lekko odcisnąć. Mięso razem z cebulą, ugotowaną wątróbką i bułkami trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Do powstałej masy dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i roztrzepane widelcem jajka. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Nałożyć do foremek i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec na rumiano 50-60 minut. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Pasztet można razem z foremkami zawinąć w folię spożywczą i zamrozić, lub pokroić na mniejsze porcje i każdą z nich oddzielnie zawinąć w folię aluminiową.
koawiec
http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia/jak-zrobic-przepyszny-domowy-pasztet,17_30546.html
lepiej się pospieszyc
edytaha
Dziękuję, pozostanę przy swoim przepisie, a Ty z łaski swojej spamuj gdzie indziej.
PaniMISIOWA
edytaha
Dziękuję, mam nadzieję, że polubisz go tak jak moja rodzina (na święta pozostał mi już tylko kawałeczek...) :)
bednarek
edytaha
Bardzo się cieszę, że przydał Ci się mój przepis :)
iziona
edytaha