Sposób przygotowania:
Pasztet wiejski mojej babci
Mięso wieprzowe zemleć. Cebule obrać, umyć i pokroić na kawałki. Wątróbki opłukać i wraz z boczkiem zemleć. Mięsa wymieszać ze sobą, dodać posiekaną cebulę (można tez zemleć razem z mięsem). Wbić jajka, wlać rosołek i doprawić wszystko solą oraz pieprzem, ewentualnie dodać wegetę. Przygotować aluminiową lub zwykłą podłużną formę, wysmarować ją tłuszczem i nałożyć masę. Wierzch pasztetu posypać wegetą oraz kminkiem. Piekarnik nastawić na ok. 200 stopni. Foremki przykryć folia aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. godziny, pod koniec ściągnąć wierzchnią folię, aby lekko się zrumienił. Gdy jest gotowy, zostawić go do ostudzenia na kilka godzin, a następnie wstawić do lodówki, aby dobrze stężał.