dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Pasztet wieprzowo - drobiowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pasztety to jedno z ulubionych dań na moim świątecznym stole.

Pasztet wieprzowo - drobiowy

Składniki:

Pasztet wieprzowo - drobiowy

 

  • pół kg mięsa wieprzowego,
  • pół kg mięsa z kurczaka
  • 10 dag wątróbek drobiowych
  • 1 łyżka Soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 2 szt jajka,
  • 10 szt ziele ang,
  • 1 cebula
  • 2 szt bułki kajzerki czerstwe,
  • 2 szt liść laurowy

Sposób przygotowania:

Pasztet wieprzowo - drobiowy
Do dużego garnka włożyć wieprzowinę, kurczaka i wątróbki, dodać ziele angielskie i liście laurowe oraz opaloną nad płomieniem cebulę. Zalać wodą i gotować do miękkości. Mięso odcedzić z wywaru (w którym namoczyć bułkę), ostudzić, przekręcić przez maszynkę razem z bułką. Do masy mięsnej dodać przyprawy i jajka, następnie wyrobić dobrze. Masę przełożyć do formy keksówki. Piec ok 1,5 godziny w 180st.