Mati13

Mati13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 889]

Książka Kucharska: Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Pasztet wieprzowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczny pasztet z wieprzowiny, doskonały na wielkanoc

Pasztet wieprzowy

Składniki:

Pasztet wieprzowy

 

  • 1kg boczek
  • 40 dag schabu
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 6 jajek
  • przyprawy

 

Sposób przygotowania:

Pasztet wieprzowy
Boczek dzielimy na kilka mniejszych kawałków i razem ze schabem oraz obranymi warzywami gotujemy w wodzie z dodatkiem łyzeczki soli przez godzine, Ostudzone mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, dodajemy jajka, jarzynkę, pieprz, nieco gałki muszkatołowej oraz trochę ziół prowanslaskich - mieszamy. Wyrobione mięso układamy na wysmarowanej blaszcze i pioeczemy w temp 180* przez ok 60 minut